Seznam zásadotvorných a kyselinotvorných potravin

6. 4. 2020

Bc. Bronislava Kubějová

Ukazuji lidem směr na jejich životní cestě k většímu prožívání radosti a spokojenosti. Pomáhám jim najít cestu z jejich problémů, učím je, jak si mohou sami pomoci s vesmírnou podporou. Můj příběh si přečtěte zde >>

Kyselinotvorné potraviny

Přehled nejdůležitějších kyselinotvorných potravin:

Ančovičky, avokádo, bílé víno, bonbony, brambůrky, broskve v plechovce, burské oříšky, candát, cukr, čaj (černý), čajovka, čočka, čokoládové jazýčky, divoké prase, dort sachr, eidam, ementál (45 % tuku), fritovací olej, gorgonzola, halibut, hovězí pečetně, hovězí řízek, hranolky, humr, husa, husí játra, játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kandované ovoce, kapr, karbanátek, kari koření, kečup, klobása, kokosový olej, kokosový ořech, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, limonády, liška jedlá, losos, majonéza, makrela, marcipán, máslové sušenky, maso, mleté maso, mušle, nugát, ovarové koleno, ovocné bonbony, ovocné víno, pálenka, pečený sleď, perník, pivo, polévková kostka, preclík, pstruh, račí maso, rostbíf, rum, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, skořicové cukroví, sladové pivo, sleď, smažené krokety, sůl, sýr Bries, sýr s hříbky, šampaňské, špek, štika, šunka, tavený sýr, treska, třtinový cukr, tučné vepřové maso, tuňák, tvarohový koláč, tvrdý salám, úhoř, vaječný likér, vepřová kotleta, volský jazyk, vuřt, whisky, zajíc.

 

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Zde je odpovídající seznam zásadotvorných a neutrálních potravin:

Ananas, artyčoky, aspik, bambusové klíčky, banány, borůvky, bramborová polévka, bramborové knedlíky, brambory, brokolice, broskve (čerstvé), brynza, bylinkové čaje, camembert (30 % tuku), celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, čaj zelený, černý kořen, černý nasládlý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, dietní margarin, dietní olej, droždí, dýně, fazole zelené, fenykl, grahamový chléb, grapefruitový džus, hlávkové zelí, hovězí filet, hrášek čerstvý, hrušky, husí prsa, chřest, jablečná šťáva přírodní, jablečná dřeň, jablečné víno, jablečný koláč – kynuté těsto, jablko, jáhly, jahody čerstvé, jogurt, kapust, kapusta kadeřavá, kdoule, kedlubny, Knackebrott, kondenzované mléko, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínka, maliny, margarin, máslo, medový meloun, meloun, meruňky, minerální voda neperlivá, mirabelky, mléko (1,5 až 3,5 % tuku), mrkev, nektarinky, netučné mléko sbírané, netučný tvaroh, nudle, odstřeďované mléko, okurky, okurky v koprovém nálevu, okurky v octovém nálevu, ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus přírodní, pórek, rajčata, rajčatový džus, růžičková kapusta, rýže natural, ředkev, ředkvičky, řeřicha, slepice pečená i vařená, slunečnicový olej, sójové klíčky, srnčí kýta, šípky, špenát, šťáva z kyselého zelí, švestky, telecí filé, telecí stehno, treska, třešně, tučné mléko tvaroh, ústřice, želatina, žitná mouka typ 997, žitný chléb.

Zdroj: K.Tepperwein Pryč s kyselostí

Další příspěvky

Koncem týdne jedu do Valmezu, tak jsem připravovala tělové svíce.

Zdravím vás všechny , tak jsem si koupila časopis Spirit