Při nedostatku vitamínů a minerálních látek současně s překyselením dochází k oxidaci, která pak poškozuje organismus a urychluje stárnutí.
Když kvůli překyselení a nedostatku vitamínů a minerálů dojde k prvnímu praskání žilek, tělo okamžitě mobilizuje vlastní stavivo – cholesterol, aby vzniklé trhliny utěsnilo. Přitom se průměr žil zužuje a tělo je nuceno zvyšovat krevní tlak, aby si zajistilo dostatečné prokrvení.
Zvýšený krevní tlak však zatěžuje žilní stěny, což vyžaduje další dávky cholesterolu. Žíly se tak čím dál více zužují a situace se vyvíjí ve spirále, která končí infarktem.
Aby se tento proces obrátil, musíme organismu poskytnou nadbytek vitamínu C, ostatních vitamínů a minerálních látek. Především pomocí vitamínu C získají žilní stěny znovu pružnost a pevnost, takže tělo může postupně odbourávat cholesterol a uvolňovat žíly a tepny. Krevní tlak klesá a nebezpečí infarktu nebo mrtvice je odvráceno.
Také pro diabetiky je vitamín C skutečný životodárný elixír, protože nejen předchází cévním komplikacím, ale přispívá i ke korigování diabetických poruch látkové výměny. Vitamín C je tudíž nezbytný pro stabilitu cév a je také nejdůležitějším prostředkem k léčení ran, významným antioxydantem a nenahraditelným pomocníkem při výměně buněk.
Při průzkumu mezi pacienty v konečném stádiu rakoviny se zjistilo, že díky podávání 10 mg vitamínu C denně – rozděleno do několika dávek, – se doba jejich přežití více než zdvojnásobila a někteří se dokonce plně uzdravili.
Hojný přísun vitamínu C dokáže zkrátit hojení na polovinu a také výrazně klesá hladina cholesterolu. Vitamín C je rovněž velmi důležitý pro stavbu zuboviny a patří mezi významné biochemické součinitele při opticky nenápadném zajizvování.
Také značně zlepšuje buněčné dýchání. Pokud se tělo zaplaví vitaminem C, dokáže až z 98 % potlačit tvorbu nitrosaminů v žaludku, které vyvolávají rakovinové bujení.
Jak dokazuje dlouhodobá studie amerických vědců, osoby, které požívají dostatečné množství vitaminu C (minimálně 1 gram denně), trpí 3x až 4x méně artrózou a problémy s kolenními klouby. Podle zprávy Lékařského časopisu z října 1997 zpevňuje vitamín C kosti, což je důležité zejména u starších žen.
Čím vyšší je jeho příjem, tím víc klesá potřeba inzulinu pro diabetiky – to je výsledek výzkumu vědců ze Stanfordovy univerzity v kalifornském Palo Altu.
Vitamin C je lapač radikálů, což jsou vysoce agresivní biochemické sloučeniny, které poškozují proteiny, enzymy, lipoidy a genetické substance. Vitamín C nejenže počet těchto volných radikálů výrazně omezuje, ale zároveň regeneruje zoxidovaný vitamín E a působí tak jako ochrana buněčných blan.
Kromě toho existuje zajímavá souvislost mezi lipoproteidy a nedostatkem vitamínu C. Lipoproteidy se prakticky nacházejí pouze u živočichů, kteří si nedokážou vyrábět vlastní vitamin C. Jde o molekuly, které přebírají funkci chybějícího vitaminu C, ovšem s jistým vedlejšími účinky, neboť při chronickém nedostatku vitamínu C dochází k jejich nadprodukci a ukládání, což vede i infarktu nebo mrtvici.
Můžeme tomu předcházet důkladným odkyselením, doplněním potřebných minerální látek spolu s denním přísunem minimálně jednoho gramu vitamínu C (rozděleného do několika dávek) a cílevědomým dodávání potravinových doplňků.
Optimální zásobování vitamínem C – viz. Výživa a nemoci
Zdroj: K.Tepperwein Pryč s kyselostí